SVC on Twitter    SVC on Facebook    SVC on LinkedIn

 

SAP Americas Headquarters Expansion

If, in this era of declining print subscriptions, executives at the Harvard Business Review want proof that their articles have a direct impact on business, they need look no further than the SAP Americas Headquarters Expansion.

Launch Slideshow

The SAP Americas Headquarters Expansion building sits across from an existing three story office building. The two are connected by a narrow lobby covered by a green roof.

SAP Americas Headquarters Expansion

SAP Americas Headquarters Expansion

  • The SAP Americas Headquarters Expansion building sits across from an existing three story office building. The two are connected by a narrow lobby covered by a green roof.

    http://www.proavmagazine.com/Images/tmp55E9%2Etmp_tcm46-372706.jpg

    The SAP Americas Headquarters Expansion building sits across from an existing three story office building. The two are connected by a narrow lobby covered by a green roof.

    600

    © David Sundberg/Esto

    The SAP Americas Headquarters Expansion building sits across from an existing three story office building. The two are connected by a narrow lobby covered by a green roof.

  • Behind the south façade of the new SAP Americas Headquarters is an atrium that serves as a circulation spine. Facing an existing building across a landscaped courtyard, the triple-glazed façade provides a visual connection to the goings-on in the office space. The proximity of the new and old buildings has allowed SAP to streamline operations, such as having one central IT hub instead of the three required to support the staff when they were separated into rental spaces. The courtyard is Wi-Fi enabled, allowing employees to work outside on warm days.

    http://www.proavmagazine.com/Images/tmp55EB%2Etmp_tcm46-372724.jpg

    Behind the south façade of the new SAP Americas Headquarters is an atrium that serves as a circulation spine. Facing an existing building across a landscaped courtyard, the triple-glazed façade provides a visual connection to the goings-on in the office space. The proximity of the new and old buildings has allowed SAP to streamline operations, such as having one central IT hub instead of the three required to support the staff when they were separated into rental spaces. The courtyard is Wi-Fi enabled, allowing employees to work outside on warm days.

    600

    © David Sundberg/Esto

    Behind the south façade of the new SAP Americas Headquarters is an atrium that serves as a circulation spine. Facing an existing building across a landscaped courtyard, the triple-glazed façade provides a visual connection to the goings-on in the office space. The proximity of the new and old buildings has allowed SAP to streamline operations, such as having one central IT hub instead of the three required to support the staff when they were separated into rental spaces. The courtyard is Wi-Fi enabled, allowing employees to work outside on warm days.

  • The fourth floor houses executive offices in a smaller footprint, leaving room for an extensive green roof and rainwater collection system. To maximize the outdoor spaces available to employees, the volume is wrapped on two sides with a terrace for al fresco meetings and lunches.

    http://www.proavmagazine.com/Images/tmp55ED%2Etmp_tcm46-372742.jpg

    The fourth floor houses executive offices in a smaller footprint, leaving room for an extensive green roof and rainwater collection system. To maximize the outdoor spaces available to employees, the volume is wrapped on two sides with a terrace for al fresco meetings and lunches.

    600

    © David Sundberg/Esto

    The fourth floor houses executive offices in a smaller footprint, leaving room for an extensive green roof and rainwater collection system. To maximize the outdoor spaces available to employees, the volume is wrapped on two sides with a terrace for al fresco meetings and lunches.

  • Image

    http://www.proavmagazine.com/Images/tmp55E5%2Etmp_tcm46-372679.jpg

    Image

    600

    Courtesy FXFowle Architects

  • The triple-glazed curtain wall was engineered to maximize energy savings, and includes a graduated frit pattern to help mitigate glare. On the skylight and at the top of the atrium façade, the frit pattern covers 60 percent of the glass, fading to 40, then 20, and finally into clear vision glass. The articulated shape of the spine's curtain wall (which juts out at the top and tapers down to meet the base) was calculated to help minimize glare, heat gain, and also bird strikes, an important consideration in the wooded area says design partner Bruce Fowle.

    http://www.proavmagazine.com/Images/tmp55EC%2Etmp_tcm46-372733.jpg

    The triple-glazed curtain wall was engineered to maximize energy savings, and includes a graduated frit pattern to help mitigate glare. On the skylight and at the top of the atrium façade, the frit pattern covers 60 percent of the glass, fading to 40, then 20, and finally into clear vision glass. The articulated shape of the spine's curtain wall (which juts out at the top and tapers down to meet the base) was calculated to help minimize glare, heat gain, and also bird strikes, an important consideration in the wooded area says design partner Bruce Fowle.

    600

    © David Sundberg/Esto

    The triple-glazed curtain wall was engineered to maximize energy savings, and includes a graduated frit pattern to help mitigate glare. On the skylight and at the top of the atrium façade, the frit pattern covers 60 percent of the glass, fading to 40, then 20, and finally into clear vision glass. The articulated shape of the spine's curtain wall (which juts out at the top and tapers down to meet the base) was calculated to help minimize glare, heat gain, and also bird strikes, an important consideration in the wooded area says design partner Bruce Fowle.

  • Image

    http://www.proavmagazine.com/Images/tmp55E1%2Etmp_tcm46-372643.jpg

    Image

    600

    Courtesy FXFowle Architects

  • Image

    http://www.proavmagazine.com/Images/tmp55E0%2Etmp_tcm46-372634.jpg

    Image

    600

    Courtesy FXFowle Architects

  • Image

    http://www.proavmagazine.com/Images/tmp55E2%2Etmp_tcm46-372652.jpg

    Image

    600

    Courtesy FXFowle Architects

  • Image

    http://www.proavmagazine.com/Images/tmp55E4%2Etmp_tcm46-372670.jpg

    Image

    600

    Courtesy FXFowle Architects

  • Image

    http://www.proavmagazine.com/Images/tmp55E8%2Etmp_tcm46-372697.jpg

    Image

    600

    Courtesy FXFowle Architects

  • Image

    http://www.proavmagazine.com/Images/tmp55E3%2Etmp_tcm46-372661.jpg

    Image

    600

    Courtesy FXFowle Architects

  • Inside the circulation spine, structural glulam ribs add warmth to the space and help to visually define the limits of the atrium. The second, third, and fourth floors open directly into the atrium, allowing the maximum light transmittance into the open office spaces. Lounge furniture creates break-out spaces on the first floor.

    http://www.proavmagazine.com/Images/tmp55EE%2Etmp_tcm46-372751.jpg

    Inside the circulation spine, structural glulam ribs add warmth to the space and help to visually define the limits of the atrium. The second, third, and fourth floors open directly into the atrium, allowing the maximum light transmittance into the open office spaces. Lounge furniture creates break-out spaces on the first floor.

    600

    © David Sundberg/Esto

    Inside the circulation spine, structural glulam ribs add warmth to the space and help to visually define the limits of the atrium. The second, third, and fourth floors open directly into the atrium, allowing the maximum light transmittance into the open office spaces. Lounge furniture creates break-out spaces on the first floor.

  • Image

    http://www.proavmagazine.com/Images/tmp55E7%2Etmp_tcm46-372688.jpg

    Image

    600

    Courtesy FXFowle Architects

  • With SAP's corporate focus on collaboration, casual work and meeting spaces were incorporated throughout the project. The view out of this space on the north side of the building encompasses a grove of old-growth chestnut trees, which have become an endangered species.

    http://www.proavmagazine.com/Images/tmp55EF%2Etmp_tcm46-372760.jpg

    With SAP's corporate focus on collaboration, casual work and meeting spaces were incorporated throughout the project. The view out of this space on the north side of the building encompasses a grove of old-growth chestnut trees, which have become an endangered species.

    600

    © David Sundberg/Esto

    With SAP's corporate focus on collaboration, casual work and meeting spaces were incorporated throughout the project. The view out of this space on the north side of the building encompasses a grove of old-growth chestnut trees, which have become an endangered species.

If, in this era of declining print subscriptions, executives at the Harvard Business Review want proof that their articles have a direct impact on business, they need look no further than the SAP Americas Headquarters Expansion. An article in that vaunted journal about Renzo Piano and FXFowle’s collaboration on the ultra-green New York Times Building caught the eyes of SAP executives and spurred the German company—a manufacturer of workplace software—to shortlist FXFowle for an invited competition to design a new building at its North American headquarters. As the creators of programs such as SAP Carbon Impact (a software tool that records and manages carbon consumption across business operations), going green was the only option. “This is concrete evidence of our commitment to sustainability,” says Brian Barrett, facilities project manager for the company.

The RFP for the 210,000-square-foot building in Newtown Square, Pa.—15 miles outside Philadelphia—included a requirement for LEED Silver compliance. One of the reasons SAP chose FXFowle was that the New York–based firm said: What about going for Platinum?

Also in the RFP was a request that the new building integrate well with the site—a bucolic expanse, speckled with old-growth chestnut trees. In 2006, when FXFowle won the commission, the plot contained only a three-story tract office building, which held roughly half of SAP’s Pennsylvania workforce. The other half was housed in rented office space not far away; the expansion was intended to bring everyone together in one complex.

The serpentine curve of the new building was designed and sited to create a Wi-Fi–enabled courtyard, a work and break-out space for employees, while maximizing views from the open office floors. To maintain the scale of the existing building, the site was excavated and the first floor of the new headquarters building sunk down into the ground, with a substantial light trough to ensure daylight still reaches the interior. Separated into four floors, the bulk of the new building is open-plan office space. Conference rooms and private offices are organized into corridors across the width of the floor plates, to keep views unobstructed.

But getting to LEED Platinum takes more than just careful siting. The building doesn’t employ any systems that are new to FXFowle, but “it does combine them in ways we have not before,” says Guy Geier, partner-in-charge of the project. To minimize heat gain and control heat loss during the winter, the team wrapped the structure in a triple-glazed curtain-wall system (see below). This intense insulation is paired with an HVAC system that includes underfloor air distribution, geothermal wells for heating, and ice chillers and evaporative cooling towers. There are electric HVAC diffusers embedded in the ceiling plane, but design partner Bruce Fowle describes them as backup. “They are there in the event of an extreme condition, but would rarely be used,” he says. Site plantings manage stormwater runoff, while green roofs help to limit the heat island effect and provide an accessible outdoor space. Sharing the roof plane is an array of solar panels.

These individual systems are all brought together by a sophisticated Building Management System (BMS). Barrett describes a necessary learning curve—the running of exhaust fans had to be tweaked to reduce the static pressure in the building, for example—but the BMS allows Barrett to drill down to how much energy is being used by each system, and to predict the results of any changes. Energy usage is just over 1 kW per square foot, a reduction of 60 percent over the old building. SAP’s corporate parent in Germany is so impressed that it is looking at installing a similar BMS in the older building. And if green begets green, look for other sustainable projects from this corporation in the future.


Toolbox

Unitized Aluminum Curtain Wall
Schüco
schuco-usa.com

Triple-Glazed IGUs
Viracon
viracon.com

One of the largest sustainable systems in the new SAP Americas headquarters building is, ironically, one of the least obvious to the naked eye: a triple-glazed curtain-wall system. First suggested for the project by engineers WSP Flack+Kurtz, who had experience working with the product overseas, the glass skin looks like that on many modern structures. But within each insulated glass unit, there are three glass panes instead of two, radically improving the heat-gain coefficient. The extra width of the units (which are 1-3/4 inches thick instead of the standard 1 inch) was accommodated by the aluminum curtain-wall system. Thin mullions—roughly 2 inches wide—and large module widths and heights minimize the disruption of the glazing.

The curtain wall’s thermal performance eliminates the need for perimeter heating that wouldn’t be supported by the building’s underfloor air distribution and radiant heating systems. The cost savings of eliminating the perimeter HVAC helped cover the more expensive glazing system. In addition to the cost savings of avoiding a fully customized system, “there wasn’t a lot of time to develop custom dies,” says project director John Schuyler, “so we challenged ourselves by using off-the-shelf systems.” Still, some things had to be specially designed, including customized connectors to attach the snap-on 12-inch-deep horizontal sunshades. One downside to a triple-glazed system, the extra weight, wasn’t an issue here because of low overall height.

The color of the glass had to complement the existing building while still meeting efficiency requirements. “We ended up using a so-called ‘clear,” Schuyler says, “but it actually picks up a little bit of color. We were looking to set up the right relationship with [the glazing] on the existing building.” On-site mock-ups helped the color selection process, which resulted in the architects choosing slightly bluer and greener tints for the east, north, and west façades.

 


Browse Back Issues
BROWSE ISSUES
  June 2014 Sound & Video Contractor Cover May 2014 Sound & Video Contractor Cover April 2014 Sound & Video Contractor Cover March 2014 Sound & Video Contractor Cover February 2014 Sound & Video Contractor Cover January 2014 Sound & Video Contractor Cover  
June 2014 May 2014 April 2014 March 2014 February 2014 January 2014